Preventieve en curatieve gezondheidszorg

Preventieve gezondheidszorg
Om jouw vogels gezond te houden kun je preventief maatregelen treffen. Door preventieve gezondheidszorg toe te passen kun je ziekten en calamiteiten voorkomen. Bij preventieve gezondheidszorg kun je denken aan:

 • het verstrekken van de juiste voeding;
 • klimaat en hygiëne;
 • inrichting en constructie van het verblijf;
 • samenstelling van vogels in het verblijf;
 • preventief behandelen tegen aandoeningen (wormen, coccidiose)
 • het in quarantaine plaatsen van nieuwe vogels;
 • regelmatig monitoren van de gezondheid;
 • het tijdig afzonderen van zieke vogels;
 • eventueel sectie laten verrichten op overleden vogels.

Curatieve gezondheidszorg
Curatieve gezondheidszorg is gericht op het genezen van ziekte en aandoeningen. Hierbij is het belangrijk om jouw dierenarts te raadplegen.

Wijze van handelen bij een zieke vogel
In de meeste gevallen wordt de vogel uitgevangen en in een ziekenboeg gezet. Houd er rekening mee dat het vangen van de vogel snel en efficiënt gebeurt. Hierdoor wordt stress tot een minimum beperkt. Zorg ervoor dat de ziekenboeg afgezonderd is van de ruimte waarin de andere vogels gehuisvest worden. Dit heeft enkele voordelen:

 • je kunt de zieke vogel beter monitoren;
 • besmetting van andere vogels kan voorkomen worden;
 • je kunt de vogel beter verzorgen;
 • extra warmte voor de zieke vogel;
 • je kunt gericht medicatie toedienen;
 • je kunt de vogel gericht voeren (eventueel extra krachtvoer verstrekken)


Ziekenkooi

Het geniet de voorkeur om de vogel in een ziekenkooi te zetten. Dit is een speciaal ontworpen vogelkooi om een zieke vogel optimaal te kunnen verzorgen. Een zieke vogel heeft extra warmte nodig om ervoor te zorgen dat de vogel geen energie hoeft te verspillen aan het warm houden van het lichaam. Plaats de warmtebron aan één kant van de kooi, zodat de vogel zelf kan kiezen waar hij gaat zitten. De vogel bepaalt dan zelf de plek waar de temperatuur het meest ideaal is voor hem. Het is wel belangrijk dat de zitstokken zich op verschillende afstanden van de warmtebron bevinden. De hedendaagse ziekenkooien hebben een warmte element dat de hele kooi gelijkmatig verwarmd. De thermostaat kan op een tiende nauwkeurig ingesteld worden. Verder moet de vogel te allen tijde over voer beschikken en ook de mogelijkheid hebben dit te kunnen eten. De voedselopname verloopt langzamer. Geef de vogel dan ook 24 uur per dag rustgevend licht om hem de mogelijkheid te bieden de hele dag te eten en te drinken. Bied licht verteerbaar voedsel aan in de vorm van krachtvoer of opfokvoer.

Medicatie
Medicatie is op voorschrift te verkrijgen bij jouw dierenarts. Toch is het niet onverstandig een kleine voorraad aan medicatie in huis te hebben om tijdig in te kunnen grijpen bij ziekte. Zet de medicatie in een medicijnkast buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

Ziektes

Megabacteriën:
Dit is geen bacterië maar een schimmel. Bacteriën behandel je met een antibioticum maar deze “bacterie” behandel je met een antischimmelmedicijn.
Symptomen:
Schimmel begint in de kliermaag en geeft daar een ontsteking. Vogel gaat veel eten en wordt toch magerder. Slechte vertering van voedsel. Door onvolledige vertering ook hele zaadjes in de ontlasting. Vogel heeft een bolle duik door de naar beneden gedrukte spiermaag. Vogel braakt ook met slierten slijm uit de snavel.
Ontlasting opvangen op aluminiumfolie. Snel dichtvouwen zodat het niet uitdroogt en opsturen naar dierenarts.
Behandeling met Fungizone. Geef dit samen met antibioticum zoals “enrofloxacine” of “amoxicilline”. Omdat schimmels verdwijnen maar bacteriën weer meer geen ontwikkelen.
Na de kuur preventie met F10SC => 0,4 ml op 1 liter of 1 druppel op 50 milliliter.

Bornavirus:
Is een virus wat in de zenuwen gaat zitten. Met name in de zenuwen van de kliermaag waardoor er slechte vertering gaat optreden. Geeft vaak zelfde symptomen als megabacterie.
Testen middels bloedonderzoek op antilichamen. Na drie maanden een tweede bloedonderzoek of de antilichamen zijn verminderd.
Komt voor bij grote papegaaien en Afrikaanse parkieten soorten.

Luizen, mijten en teken:
Kooien en blokken inspuiten met Finecto+;
Vogels via water Oramec (werkzame stof ivermectine) 1 x per 4 weken geven;
Vogels druppelen met Antiparasiet van Bogena/Beaphar

Wordt later nog aangevuld met andere ziekten