Preventieve en curatieve gezondheidszorg
Preventieve gezondheidszorg
Om jouw vogels gezond te houden kun je preventief maatregelen treffen. Door preventieve gezondheidszorg toe te passen kun je ziekten en calamiteiten voorkomen. Bij preventieve gezondheidszorg kun je denken aan:
Curatieve gezondheidszorg
Curatieve gezondheidszorg is gericht op het genezen van ziekte en aandoeningen. Hierbij is het belangrijk om jouw dierenarts te raadplegen.
Wijze van handelen bij een zieke vogel
In de meeste gevallen wordt de vogel uitgevangen en in een ziekenboeg gezet. Houd er rekening mee dat het vangen van de vogel snel en efficiënt gebeurt. Hierdoor wordt stress tot een minimum beperkt. Zorg ervoor dat de ziekenboeg afgezonderd is van de ruimte waarin de andere vogels gehuisvest worden. Dit heeft enkele voordelen:
Ziekenkooi
Het geniet de voorkeur om de vogel in een ziekenkooi te zetten. Dit is een speciaal ontworpen vogelkooi om een zieke vogel optimaal te kunnen verzorgen. Een zieke vogel heeft extra warmte nodig om ervoor te zorgen dat de vogel geen energie hoeft te verspillen aan het warm houden van het lichaam. Plaats de warmtebron aan één kant van de kooi, zodat de vogel zelf kan kiezen waar hij gaat zitten. De vogel bepaalt dan zelf de plek waar de temperatuur het meest ideaal is voor hem. Het is wel belangrijk dat de zitstokken zich op verschillende afstanden van de warmtebron bevinden. De hedendaagse ziekenkooien hebben een warmte element dat de hele kooi gelijkmatig verwarmd. De thermostaat kan op een tiende nauwkeurig ingesteld worden. Verder moet de vogel te allen tijde over voer beschikken en ook de mogelijkheid hebben dit te kunnen eten. De voedselopname verloopt langzamer. Geef de vogel dan ook 24 uur per dag rustgevend licht om hem de mogelijkheid te bieden de hele dag te eten en te drinken. Bied licht verteerbaar voedsel aan in de vorm van krachtvoer of opfokvoer.
Medicatie
Medicatie is op voorschrift te verkrijgen bij jouw dierenarts. Toch is het niet onverstandig een kleine voorraad aan medicatie in huis te hebben om tijdig in te kunnen grijpen bij ziekte. Zet de medicatie in een medicijnkast buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
Baden van de vogels
Badwater is een onmisbare weldaad voor al onze vogels. Bij het houden van vogels moet het verstrekken van badwater dus een vaste leidraad zijn in de verzorging. Het is dan ook onze vaste taak om badwater op gepaste tijdstippen te verstrekken in onze kweekkooien, vluchtkooien en volières. Vooral jonge vogels die na de kweek in een vluchtkooi worden ondergebracht moeten steeds de beschikking hebben over vers badwater om zich goed te kunnen ontwikkelen. Doorgaans is 2 à 3 keer per week geen overdreven luxe. Van tijd tot tijd wat badzout aan het badwater toevoegen komt het verenkleed van de vogels zeker ten goede. Ook zal ongedierte zoals vedermijt zich hierdoor minder snel op de vogel gaan vestigen. Badzout is in ruime keuze in de handel te verkrijgen en nagenoeg allemaal van goede kwaliteit. Een vogel zal zich niet snel in vervuild badwater wassen en verdient dus altijd vers badwater! Haal het badje na het baden dus weg en bied meerdere keren per week vers badwater aan.
Ook bij de kweek is badwater van onmiskenbaar belang. De oudervogels zullen zich frequent gaan wassen. Bij observatie valt het op dat zij soms nat terug in het nest kruipen. Dit doen ze om het vochtgehalte in het nest op peil te houden. Ook bij het uitkomen van de eieren is het noodzakelijk dat de oudervogels het nest zelf kunnen bevochtigen zodra het nodig is. Dit vereenvoudigt het uitkomen van het ei, omdat de hogere vochtigheid de eischaal wat zachter maakt. Dit vermindert de kans dat de jongen sterven omdat ze niet tijdig uit het eitje kunnen breken.
Aanbieden van badwater verdient ook de nodige aandacht. Natte vogelverblijven moeten namelijk vermeden worden. Uiteraard zal de bodem na het badderen wel iets nat worden maar in een erg natte bodem kunnen ziektekiemen ontstaan met alle vervelende gevolgen van dien. Een natte bodem kun je vermijden door bijvoorbeeld een grotere schaal onder het gevulde badje te zetten. Zorg er ook voor dat er voldoende water in het badje zit. Zo kan de vogel zijn borst mooi onderdompelen als hij dat wil. Dit dient U uiteraard af te stemmen op de gemiddelde grootte van de vogels die U houdt. Voor tentoonstellingsvogels is baden nog belangrijker om goede resultaten te boeken. Baden kan men laten doen in een kweekkooi of een tentoonstellingskooi waarin je een badhuisje monteert. Let erop dat je vogels niet vlak voor de wedstrijd laat baden. Hij moet namelijk de tijd krijgen om zichzelf weer in de plooi te strijken. Dit kan niet als de vogel kletsnat op transport gaat naar de TT. Let er ook op dat bij gebruik van badzout in het badwater sommige wittinten wat grauwer worden en dit levert minpunten op een TT op.
Ook het tijdstip van baden is belangrijk. Probeer in de voormiddag de vogels te laten baden en neem de badjes weg als ze klaar zijn. Zo hebben ze nog tot de vooravond om mooi op te drogen en dus droog zijn als het avond wordt. De nacht ingaan met een nat verenpak is een risico dat je moet vermijden. Het baden op zich is ook een goede gezondheidsindicator. Een vogel die in gebrekkige gezondheid verkeert, zal zich niet of nauwelijks wassen. Meestal gaat dit gepaard met vuile en rommelige bevedering, vuile snavel en vuile pootjes. Vogels die niet gretig baden zijn dus meestal niet optimaal in conditie.
Als we het dus over baden hebben moeten we dus met heel wat zaken rekening houden. Wie het goed wil doen, begrijpt dat het baden verder gaat dan enkel een schaal water op de grond zetten. Gebruik dus het badwater als instrument om Uw vogels te observeren, in conditie te brengen en te houden.