Vogelquiz van vogelvereniging de Vogelvrienden krijgt vervolg!

De foyer in de Vossenkuil was vrijdagavond 21 juni j.l. omgetoverd tot een heuse quiz pub. Leonard Ketting en Rien Steijn van Vogelvereniging de Vogelvrienden Oud-Vossemeer organiseerden een vogelquiz met maar liefst 50 vragen. Elf tweetallen namen deel aan de quiz.

 

„Rien en ik hadden dit voorjaar aan een vogelquiz bij de vogelvereniging in Rijsbergen meegedaan. We vonden dat zo leuk dat we dit zelf ook wilden organiseren voor onze leden”, vertelt Leonard. In overleg met de organisatie van de quiz in Rijsbergen mochten ze de presentatie en vragen gebruiken. Rien legt uit: „Gezien het korte tijdsbestek lukte het niet meer om zelf iets in elkaar te draaien en om een eerste keer te organiseren, was dit een mooie oplossing. Volgend jaar willen we de quiz echt helemaal zelf maken.”

 

Artiestennamen

Deelnemers konden zich per tweetal opgeven of alleen en dan werden ze door de organisatie gekoppeld. Daarbij moesten ze ook een artiestennaam bedenken die vrijdagavond met een foto erbij op de tafels was geplakt. Enkele namen waren ‘de vogelkenners’, ‘de steenuultjes’ en het ‘gould team’. „Er hadden dertien koppels ingeschreven, waarvan twee koppels zich nog hadden afgemeld. Maar elf koppels voor een eerste avond vind ik geweldig. Zelf had ik op een koppel of 8 gehoopt”, aldus Rien.

De zaal was niet alleen gevuld met volwassenen. Zo speelde jeugdlid Twan van Gastel mee met zijn vader en Ard-Jan Ruissen samen met zijn tweelingzonen. Er werden vijf rondes gespeeld met ieder tien vragen. Soms zat er een bonusvraag bij voor dubbele punten. Na elke ronde werden de antwoorden besproken van de zojuist ingevulde tien vragen. Ondertussen keek Colinda Lindhoud, partner van Leonard, de briefjes na en hield de scores bij.

 

Viel tegen

De reacties van de deelnemers waren positief, al waren er wat geluiden dat sommige vragen nogal moeilijk waren. Er waren open vragen, maar ook meerkeuzevragen, variërend van algemene kennis tot geluidsfragmenten en dingen uit het nieuws.  Dies en Corrie Lindhoud van de ‘Steenuultjes vonden het leuk om mee te doen. Dies zegt lachend: „Ik wist niet veel, maar we zijn niet laatste geworden dus dat valt alles mee.” Corrie voegt toe: „Ja, het was heel breed. Je moet van veel soorten vogels wat weten.” Renate Berkeij speelde samen met haar zoon Douwe onder de naam Kookaburra mee. Ook zij vonden het leuk, maar best lastig. „Onze naam is goed gekozen, soms lagen we echt in een deuk omdat we geen idee hadden wat voor vogel het was. Of we dachten allebei iets anders en kozen dan precies het antwoord dat later fout bleek te zijn.”

 

Voetbal

In de opening deelt Rien de eerste feedback over de quiz. „De gekozen datum viel precies samen met de EK wedstrijd Nederland – Frankrijk. Volgend jaar houden we daar zeker rekening mee want de UEFA wilde de wedstrijd niet verzetten”, grapte hij. Een speciale vermelding was voor Levien Quist uit Sint-Philipsland die samen met zijn zoon Peter meespeelt. Hij is slechts enkele weken geleden lid geworden en begonnen met vogeltjes houden en speelt toch mee onder de naam ‘Quistnix’. Ook het koppel de “Rode Kardinalen” bestond uit twee nieuwe leden zijnde Wouter Hoek sr. en Wouter Hoek jr.. Na drie rondes is er een korte pauze waarbij de quiz even plaats maakt voor een stukje van de EK wedstrijd. Ook na afloop van de quiz bleven een aantal tweetallen nog zitten om de tweede helft te zien.

 

Wisseltrofee

Het team ‘De stallandse postduuven’ bestaande uit Jean-Paul Ketting en Maarten van Driel werd eerste met 33 punten, gevolgd door de ‘De rijstvogels’ bestaande uit Marco en zoon Siebe Berkeij met 31 punten. Derdes werden de ‘Rode Kardinalen’; Wouter Hoek junior en senior, met 25 punten. Deze top drie kreeg een cadeaubon en de nummers één kregen ook de Wisseltrofee. Voor de verliezers was er de pechvogelprijs in de vorm van een reep chocolade. Het ‘Gould Team’ was laatste geëindigd, maar had nog meer pech want ook de teamsamenstelling was op het laatste moment door ziekte veranderd.