Vogels ringen

Iedereen die vogels heeft, ziet wel eens een vogel met een ringetje om. Waarom zou je vogels ringen?

In gevangenschap gehouden vogels worden geringd zodat duidelijk is bij wie de vogel geboren is en hoe oud de vogel is. Tevens wordt er geringd om mee te kunnen doen aan een vogel tentoonstelling, maar ook omdat het voor steeds meer vogelsoorten verplicht is. Denk hierbij aan beschermde (Europese) vogelsoorten of zeldzame vogels. Als een vogel geringd is, kun je aan de hand van de gegevens die op het ringetje vermeld staan een aantal gegevens achterhalen. Op de ring staat namelijk het geboortejaar vermeld, het kwekersnummer van degene die de vogel gekweekt heeft en meestal nog een vervolgnummer

Hoe ring je een vogel?
Vogels worden geringd met een gesloten voetring. Als de jonge vogels nog in het nest liggen en ze zijn circa een week oud dan kunnen ze geringd worden. Als je te vroeg het ringetje om doet, heb je kans dat dit er nog af komt. Nu geeft dit niets, dan probeer je het een dag later nogmaals. Te laat is soms lastiger, zeker als het een beschermde soort is.

Stappen vogel ringen.

  1. Je pakt de jonge vogel zo vast dat het pootje zich tussen duim en wijsvinger zit.
  2. Met je andere hand schuif je het ringetje over de drie voorste tenen. Om het ringetje wat makkelijker te laten schuiven kun je wat vaseline of olie op teentjes doen.
  3. Als het ringetje over de voorste tenen geschoven is duw je voorzichtig de achterteen tegen de poot en kun je het ringetje doorschuiven. Je kunt het ringetje iets verder doorduwen zodat de achterteen weer vrijkomt. Sommigen vinden het handiger om een stokje de achterteen voorzichtig van onder het ringetje te wippen.

 

Als de vogels geringd zijn kun je de volgende dag nog een keer kijken of deze er nog aan zit. Sommige vogels gooien geringd vogels met een ringetje uit het nest. Soms kun je een ringetje voorzien van een ventielslangetje. Vliegt de vogel uit dan wel het ventielslangetje verwijderen.