Onze leden kweken met diverse vogelsoorten. De ene heeft parkieten de andere tropische vogels of kanaries. Hoe krijg je van diverse vogelsoorten
jongen op stok en wat voor voer hebben de vogels nodig? De ene liefhebber heeft een succesvolle kweek en bij sommige duurt het soms langer of mislukt het. Wij hebben van diverse leden kweekverslagen en hopen deze telkens nog wat te kunnen uitbreiden.
Tropische vogels
(Mislukte) kweek met gele rietvink.
In september 2022 heb ik een twee mannen en een losse pop van de gele rietvink overgenomen. De pop is onverwant aan de twee mannen. De gele rietvinken heb ik na thuiskomst voorzien van een druppeltje beaphar onder de vleugels. Dit doe ik zodat de vogels beschermd zijn voor bloedluis. De vogels krijgen een schone kooi met voer en water. De eerste dag kijk of de vogels het voer en water goed kunnen vinden.
De vogels heb ik tot eind van het jaar bij elkaar gelaten. De twee mannen heb ik nog voorzien van een kleurring zodat ik kan zien welke pop de man uiteindelijk zou kiezen. Inmiddels had ik de vogels van een broedkooi naar een binnenvlucht van 1.50 bij 2.00 meter verhuisd. Na een aantal weken zag ik dat de pop een keuze gemaakt had en heb ik de andere man uitgevangen. Deze heb ik geruild met een andere liefhebber omdat ik geen losse pop kon verkrijgen.
In het vluchtje heb ik twee halfopen nestkastjes opgehangen. Beide vogels bouwden van bruine sisal een mooi nest. Er werd 1 ei in gelegd en man pop broeden beiden voortvarend. Helaas wat het ei onbevrucht. Ik heb de vogels het broedcyclus laten afmaken. En heb daarna het eitje verwijderd. Het onbevruchte eitje komt denk ik doordat het nog een jonge man was. De vogels braken vervolgens het nest af en bouwden in het andere nestkastje een nieuw nest op. Wederom werd er 1 eitje gelegd en de rest verliep net zoals de eerste ronde. Daarna heb ik het nestkastje verwijderend.
Eind april 2023 heb ik de gele rietvinken samen met wat koppels dwergrietvinken in een buitenvoliere geplaatst. Deze is voorzien van diverse soorten siergrassen. Verder hangen er een aantal halfopen nestkastjes in. Na een tijdje zag ik dat de gele rietvinken een klein nestkastje gekozen hadden en omdat ik niet altijd kijk zag ik dat er 5 eitjes in lagen waarvan 3 bevrucht. Ik meende dat vogels al zo een anderhalve week zaten te broeden. Een week verder weer gekeken en toen lagen er drie jonge vogels van circa 3 dagen oud. Twee dagen later lagen alle jongen dood in de voliere. De vogels zijn vervolgens in de rui gevallen en het nestkastje is overgenomen door een koppel dwergrietvinken.
Ik voer de vogels een standaard tropenzaad van DeliNature wat ik aanvul met diverse soorten graszaden, wildzangzaad. En vervolgens doe ik daar nog wat universeel voer bij. Zo nu en dan krijgen de vogels ook een stengel ontdooide halfrijpe zilvergierst.
Inmiddels is het juli 2023 en hebben de gele rietvinken het nestkastje weer overgenomen van de dwergrietvinken. Wat ervan terechtkomt wacht ik rustig af. Ik denk dat het legsel mislukt is omdat het voor dit koppel de eerste keer is dat er jongen waren.
Kanaries:
Parkieten: